Väjen Pusuprobleema

© scirlin

Perustiedot

Virallinen nimi Väjen Pusuprobleema Rotu suomenhevonen
Sukupuoli tamma Säkä, Väri 156cm, ruunikko
Syntymäaika, ikä 11.10.2020, 2 vuotta (2kk=1v) VH-tunnus VH20-018-0915
Painotus Kenttäratsastus Kapasiteetti CIC1
Omistaja Eedla S, VRL-14880 Kasvattaja Haltiasalo

Luonnekuvaus

Kaipailin meille lisää nuoria tammoja. Tarkoitus oli ostaa 1-3 vuotiaita, mutta vastaan tuli vastasyntynyt Pusu, joka vakuutti suvullaan. Olin muutenkin haikaillut meille jossain vaiheessa omaa Haltiasalolaista. Kun saatiin kauppakirjat tehtyä ja varsa emästään vieroitettua, tuli meille pieni sirkeä Pusu. Pusu oli alusta asti nimensä veroinen ja sille täytyikin opettaa heti alkuun ettei se ole niin kovin pieni eikä voi pyöriä ihmisten sylissä samalla tavoin, kuin tallin pikkukissat. Kaiken kaikkiaan Pusu on huomiota ja rapsutuksia kaipaava, lupaava tammavarsa.

Sukutaulu

isä. Mysteerimies
VH18-018-1284
tprn, 156cm
KTK-II
ii. Harjun Mojito
prt, 156cm
evm
iii. Harjun Mieluisa
trt, 151cm - evm
iie. Harjun Tequila
vrt, 158cm - evm
ie. Neiti Etsivä
trn, 157cm
evm
iei. Agentti 007
tprt, 159cm - evm
iee. Neiti Nokkela
m, 154cm - evm
emä. Huunpurema
VH20-018-0490
prn, 156cm
VIR MVA Ch, KTK-II, SV-I, KEV-II
ei. Epeli
m, 156cm
evm
eii. Ruottio
prt, 157cm - evm
eie. Etiäesen Emannus
m, 154cm - evm
ee. Syömmoan Haneli
tprt, 155cm
evm
eei. Hävitön Jurnisko
trt, 151cm - evm
eee. Syömmoan Upara
tprt, 159cm - evm

Tutustu sukuun tarkemmin

i.

ii. Harjun Mojiton takana on arvostettu suomenhevoskasvattaja Johanna Harju, joka on saanut työstään ratsusuomenhevosten parissa useita tunnustuksia ja palkintoja. Punarautias tähtipiirtopäinen Harjun Mojito on jo kolmannen polven harjulainen ja jo pelkästään se kertoo orin laadukkuudesta. Harjun Mojito on tyypeiltään hyvä ja sillä on syvä ja vankka runko sekä vahvat jalat. Jo nuorena sitä käytettiin useissa näyttelyissä, joissa se sai poikkeuksetta tuomareilta I- tai II-palkinnon. Ori kantakirjattiin 6-vuotiaana II-palkinnolla. Myöhemmin jalostuslautakunta nosti Mojiton kantakirjausluokan ykköseen sen hyvien kilpailutulosten vuoksi. Vaikka Harjun Mojiton vanhemmat eivät olleet kenttähevosia, niin ori tunnetaan parhaiten juuri kenttäratsuna. Orin ratsastajana toimi kenttäratsastaja Tuomas Salonen, jolla Harjun Mojito oli kilpailuliisingissä useamman vuoden ajan. CIC1 tasolla kilpaillut Harjun Mojito oli kenttähevosena rohkea, varma ja kestävä, minkä vuoksi se oli parhaimmillaan maastokokeessa. Myös koulupuolella Mojito oli osaava ja erityisesti sen tahdikas laukka on saanut kiitosta. Kenttäuransa jälkeen Mojito muutti takaisin Johanna Harjun tallille jalostusoriksi, jossa se asuu edelleen ja on vielä jalostuskäytössä.
ie. Neiti Etsivä on Jonna Runolammen omistama tummanruunikko herasilmäinen suomenhevostamma, jonka Jonna Runolampi on tituleerannut elämänsä hevoseksi. Jonna osti Neiti Etsivän jo 3-vuotiaana suoraan kasvattajalta Pirje Kantolalta ja on kouluttanut tamman alusta alkaen itselleen ratsuksi. Luonteeltaan erittäin tasainen ja viisas tamma on ollut Jonnan mukaan helppo kouluttaa ja se on miellyttävä ja herkkä hevonen. Samaa mieltä ovat olleet kantakirjaustuomaritkin, jotka arvioivat Neiti Etsivän olevan sävyisä ja hyvän eteenpäinpyrkimyksen omaava miellyttämisenhaluinen ratsu. Neiti Etsivä palkittiin 8-vuotiaana III-palkinnolla kantakirjaan. Sen pisteitä alensivat pitkä runko sekä ahtaat jalka-asennot. Jonna Runolampi kilpaili Neiti Etsivällä pääasiassa kenttäratsastuksessa, joka on aina ollut naisen intohimo. Ratsukko kilpaili helpoissa luokissa ja olivat usein kärkihevosten joukossa, sillä vaikka Neiti Etsivä ei ollut millään osa-alueella erityisen silmiinpistävän erinomainen, oli se kuitenkin suoritusteholtaan tasainen kaikissa lajeissa. Kilpailuissa sattuneen onnettomuuden vuoksi Neiti Etsivä jäi jo 12-vuotiaana ensin pitkälle sairaslomalle ja sitä kautta kokonaan jalostukseen, kun tamman kuntouttaminen takaisin kilpailukuntoon olisi ollut niin pitkän työn takana. Harrastekäyttöön siitä vielä oli ja samalla omistaja halusi nähdä rakkaan tammansa myös jalostuksessa. Neiti Etsivä varsoi elämänsä aikana kolme varsaa, joista kaksi Jonna Runolampi halusi jättää itselleen ja yhden hän myi pois. Tamma sai elää oloneuvoksena varsojensa kanssa 22-vuotiaaksi asti, jolloin vanhuuden vaivojen vuoksi huonoon kuntoon joutunut Neiti Etsivä päästettiin vihreämmille laitumille. ii. & ie. © Syvi

e.

ei. Epeli on yönmusta ja 156 senttimetrinen ryhdikäs, hyvät tyypit ja hyvät liikkeet omaava suomenhevosori. Heila on perinyt siltä yhteistyökykyisyyden ja sen saman jopa vilpittömän luottavaisuuden. Epuksi kutsuttu ori on nykyään siitoseläkkeellä kotonaan Kuhmossa, missä se on astunut Heilan emän lisäksi kuusi muuta kenttätammaa ja saanut korotettua toisen kantakirjapalkintonsa jalostuvaliokunnan kokouksessa jälkeläisnäyttöjen ansiosta ensimmäiselle palkinnolle. Aktiivisina kisavuosinaan ori kisasi kenttää CIC1-tasolla, vaikka olisi hyppykapasiteetiltaan yltänyt korkeampiinkin luokkiin. Omistajansa Aimon papereista löytynyt kantakirjalausunto kuvailee Epun rakennetta ryhdikkääksi ja hyvät tyypiit omaavaksi suomenhevosoriksi, jolla on syvä pyöreä runko mutta hieman vento selkä sekä lyhyt ja jyrkkä lautanen. Jalka-asennoiltaan hyvät ja kuivat, liikkeiltään suorat ja väljät. Olin kiinnittänyt erityistä huomiota omistaja-Aimon kasvoilla näkyvään ylpeyteen esitellessään sitä kahdeksikon pisteriviä ja 24 pisteen käyttöpisteitä. Hevosestaan ylpeä omistaja. Ukkivainaa ei ollut turhaan sanout Aimon omistavan ja kasvattavan suomenhevosiaan ylpeydellä. Ja siksi Eppu oli selvä isävalinta Heilalle.
ee. Syömmoan Haneli on sieväpäinen, kyllä mainitsemisen arvoinen asia kiitos kysymästä, tummanpunarautias ja säkäkorkeudelta 155cm kevytrakenteinen valiotamma. Haneliksi kutsuttu tamma on omistajansa ensimmäinen kasvatti, hyvä ratsu ja kenttähevonen suomenhevosliitonkin mukaan, ja omistajansa sanoin varmajalkainen suorittaja, joka ei pelkää tehdä töitä ja tietää että ihminen on toveri. Haneli kantakirjattiin kymmenkuntavuotta sitten toiselle palkinnolle, kantakirjalausunnosta mainittakoon hyvänpuoleiset tyypit, pyöreä syvä pitkä runko, pitkä kaula, korkea lyhyt säkä ja liikkeistä etujalkojen liikkeet suorat ja takajalkojen liikkeet suorat väljät ravissa. Varman kahdeksikkorivin hevonen. Ratsastaessa tamma oli ollut herkkä, erityisesti suustaan ja olikin vaatinut selkäänsä kokeneemman ratsastajan, ihmisen joka tiesi mitä tekee. Kasvattajansa mukaan se olikin ollut samalla kisaajalla melkein koko kisauransa, lieneekö siinä salaisuus Hanelin menestykseen kettäratsastuksessa Kainuun alueella. Viisi varsaa varsonut, jokainen kenttähevosena toimiva varsa on perinyt emältään hyvää liikettä, hyppyvarmuutta ja hyvää työmoraalia sekä korrektia rakennetta. ei. & ee. © kasvattaja

Jälkeläiset

Varsa Syntymäaika Vanhempi Omistaja Meriitit
o. Hevosen nimi 00.00.0000 e. Hevosen nimi omistaja
t. Hevosen nimi 00.00.00000 e. Hevosen nimi omistaja tietoa
t. Hevosen nimi 00.00.00000 e. Hevosen nimi omistaja tietoa

Kilpailut

Näyttelyt

00.00.2020, Paikka, NJ, palkinto

CUP-sijoitukset

00.00.0000, Paikka, Cup, laji, luokka, 0/0

KERJ Kenttäratsastus

0 sijoitusta

00.00.0000, Paikka, Luokka, 0/0
00.00.0000, Paikka, Luokka, 0/0

Päiväkirja

20.10.2020 Pusun varsavuosi (Kasvattaja Katariina)

Heilan ensimmäisen varsan isäksi valikoitu Bellalta ostettu, menestyksekkäästi kisattu ja toiselle palkinnolle kantakirjattu ori Mysteerimies. Kahden perusluonteeltaan kiltin ja tasaisen hevosen yhdistäminen olikin helppo päätös, sillä varsa tulisi melko varmasti perimään vanhemmiltaan, toivottavasti, niitä hyviä piirteitä. Ensimmäistä varsaansa Heila kantoi kaksi viikkoa yliaikaa, ja eläinlääkärin vakuutteluihin luottaen (”varsa tulee sitten kun se on valmis”, Pusuprobleema syntyi 11. päivä varhain aamulla. Terve, ruunikko tammavarsaa tervehti alkavan loppusyksyn ensimmäinen kirpsakka pakkasaamu, kun me arMaan kanssa katselimme varsan ja emänsä jalottelua tarhassa aamukahvit kahden hevoseläimen hengityksen mukana höyryten.

Heila opetti varsaansa alusta asti lempeästi, ja oman kotinsa Eedlan luota Viljalehdosta saatuaan kerroin naiselle varsan todennäköisesti oppineen ulkosiistiksi. Heila kun oli ollut ikänsä vähän erilainen nuori, ja tykkäsi pissata vain karsinaansa. Onneksi Pusu oli vielä nuori, vasta vieroitettu, joten sen oppiminen oli vasta alussa ja oppisikin varmasti talon tavoille uudessa kodissaan. Tai sitten ei. Kaiken muun pienen koulutuksen, mitä olimme varsan kanssa tehneet, se oli ottanut kuin vanha konkari. Luojan kiitos emän rauhallisten esimerkkien mikään ei ollut kamalaa. Olin kerran jopa todistanut Pusun matkineen emänsä ”draamakuningatarmaista” ilmaisua siitä, että nyt sitä huomiota ihminen!

Rohkea, varmajalkainen ja hyväliikkeinen Pusu lähti uuteen kotiinsa valmiina tuleviin askareisiin ja Eedlan kanssa sovimme, että näkisinkin Pusun sitten seuraavan kerran kenttävarsojen laatuarvostelutilaisuudessa.


00.00.0000 Päiväkirjamerkinnän otsikko (Henkilö)

Päiväkirjateksti © kirjoittaja